Ensimmäinen naisarkkitehti

Kirkkoherra A.J. Hornborgin tytär Signe Hornborg (1862-1916) on ensimmäinen ammatillisesti koulutettu naisarkkitehti Suomessa ja mahdollisesti koko maailmassa. Hän opiskeli Helsingin teknillisessä korkeakoulussa vuosina 1887-90 "ylimääräisenä opiskelijana", sillä naisia ei hyväksytty siihen aikaan täysipainoisiksi opiskelijoiksi. Sama koski kaikkia kuutta naispuolista arkkitehtia, jotka valmistuivat ennen vuosisadan vaihdetta.

Päätettyään opintonsa Signe Hornborg työskenteli muun muassa uuden arkkitehtuurisen tyylin tulevan mestarin, Lars Sonckin toimistossa. Ensimmäiset hänen tunnetuimmista itsenäisistä töistään ovat jo 1890-luvulta. Poriin hän suunnitteli kaksikerroksisen asuinpalatsin, jota on kutsuttu Newander-taloksi. Se valmistui 1892. Nelikerroksinen asuinrakennus Helsingin Sepänkadulle rakennettiin 1897. Kummankin rakennuksen aiheiden rikkaus ja eräänlainen kirkollisuus ovat saaneet vaikutteita Euroopan tyyliperinteistä.

Voidaankin olettaa, että Signe Hornborg on saanut kimmokkeen arkkitehdin uralleen isältään kirkkoherra Hornborgilta. Toisaalta häntä on voinut innoittaa Kenkäveronniemen kaunis pappila ympäristöineen.

Signe Hornborg ohjasi ilmeisesti itse Porin talon rakentamista. Sepänkadun rakennuksessa hänen osuutensa rajoitettiin korkeuskulman suunnitteluun miesarkkitehtejakin aina 1920-luvulle koskeneen käytännön mukaisesti. Helsinkiin hän suunnitteli lastentarhan, joka oli siihen aikaan tyypillinen naisarkkitehdille annettu sosiaalinen tehtävä. Hänen suunnittelemansa Porvoon ensimmäinen synnytyslaitos valmistui 1907. Signe Hornborgin kerrotaan harrastaneen myös valokuvausta.