Vallatonta väriä. Värjäys luonnonväreillä -näyttely Kenkäveron aitassa 17.6.-28.8.2022

Kenkäveron kesän 2022 aittanäyttely tutustuttaa kävijänsä värjäykseen luonnonväreillä. Näyttely tarjoaa tietoa, taitoa, ideoita ja mielihyvää tästä monipuolisesta tekniikasta, jonka Taitoliitto on valinnut vuoden 2022 käsityötekniikaksi.

Vallatonta väriä. Värjäys luonnonväreillä -näyttely 17.6.-28.8.2022

Väriä luonnosta

Luonto on varsinainen aarreaitta, mitä värjäykseen tulee. Langat, kankaat ja muut luonnonkuidut saavat hurmaavia värejä erilaisten käsitöiden tarpeiksi, ja tarvittavat materiaalit löytyvät ihan läheltä; lähiluonnosta, puutarhan kukkapenkeistä tai vaikka omasta keittiöstä.   

Erilaisia värjäykseen soveltuvia väripigmenttejä tarjoavat niin erilaiset luonnonkasvit ja puutarhan koristeena toimivat yksi- ja monivuotiset kukat, monet syksyisen sienimetsän aarteet ja vaikkapa tammen terhot tai lepän kävyt. Voit helposti yhdistää materiaalinkeruun myös vieraslajien torjuntaan, ja kerätä vaikka teidenvarsille levinneet lupiinit värjäystarpeiksi! Tarkkana kannattaa toki olla myös keittiössä, sillä kauniita värejä tarjoavia bioväriaineita ovat mm. sipulin- ja hedelmänkuoret, erilaiset mausteet, kahvinporot ja tee. Vaihtoehtoja on hurjasti, ja vain mielikuvitus on rajana värjäyskokeiluja tehdessä.

Vallattomat luonnonvärit

Vallattomia luonnonvärejä on hankala täysin kesyttää, ja värjäys luonnonväreillä onkin aina täynnä yllätyksiä. Koskaan et voi etukäteen olla täysin varma, millainen värjäystulos on, väriin kun vaikuttaa niin moni seikka aina kasvien keruuajasta veden pH-arvoon, värjättävän langan tai materiaalin käsittelystä sen koostumukseen. Luonnonvärien yksi ominaisuus onkin juuri muuttuvaisuus, ja väri saattaa vaihtua vielä värjäyksen jälkeenkin. Kuplivaa kokeilemisen iloa ja yllätyksellisiä lopputuloksia!

Luonnonvärjäys tuo monelle käsityönharrastajalle ihanan vaihtoehdon uniikkien lankojen ja materiaalien värjäykseen vastuullisesti, luonnonmukaisesti ja myrkyttömästi. Mahdollisimman pienellä kemikaalikuormalla ja omin käsin.

Tietoa, taitoa, ideoita ja mielihyvää

Kenkäveron aittanäyttelyssä pääset tutustumaan värjäyksen vuodenkiertoon, mukavaa tekemistä on tarjolla ympäri vuoden. Näyttely tarjoaa tietoa erilaisten lankojen värjäykseen erilaisia värjäystekniikoita käyttäen ja kertoo mm. hauskasta Ekoprint-kankaanpainosta kasveilla.

Esillä on myös erilaisia lumoavan kauniita käsitöitä, tuotteita ja taideteoksia värjätyistä langoista ja kankaista, vinkiksi ja ideaksi värjättyjen materiaalin käyttöön.

Näyttely laajenee myös Kenkäveron puutarhaan, jonka kukkapolulla näet esimerkkejä helpoista itse kasvatettavista värjäykseen sopivista kukkakaunokaisista.

Kenkäveron myymälän valikoimasta löydät näyttelyn aikana niin värjäykseen liittyviä aineita, tarvikkeita ja tarvikepaketteja kuin puretusaineet ja upeat kirjat.

Kesäkurssit värjäyksestä

Värjäystaitoja pääset kasvattamaan myös mielenkiintoisilla kesäkursseilla Kenkäverossa. Luvassa on erilaisia värjäykseen liittyviä kurssipäiviä huippuvetäjien opissa. Ilmoittaudu mukaa hurmaantumaan väreistä ja värjäyksestä!
 

Maanantaina 4.7. kasvivärjäri Ronja Kuokkanen, Outar, saapuu kenkäveron kesäiseen puutarhaan pitämään kaksi mielenkiintoista kurssia:

Pigmenttijauheita, vesivärejä ja musteita kasveista Roja Kuokkasen ohjauksessa ma 4.7. klo 10–13.

Silkkihuivin kontaktivärjäys Ronja Kuokkasen ohjauksessa ma 4.7. klo 15-18.

Elokuussa la 6.8.-su 7.8. vietetään värjäysviikonloppua kädentaitoalan kouluttaja ja tietokirjailija Anna-Karoliina Tetrin ohjauksessa, lauantaina morsinkovärjäyksen ja sunnuntaina kesäkukkavärjäyksen merkeissä:

Morsinkovärjäys Anna-Karoliina Tetrin ohjauksessa la 6.8. klo 10-17.30.

Värjää lankoja kesäkukilla Anna -Karoliina Tetrin ohjauksessa su 7.8. klo 10-17.30.

Syksyllä värjätään sienillä, luvassa on Sienivärjäyskurssi pe-su 2.-4. 9.

Tervetuloa Kenkäveron värikkääseen kesään!

Lisätietoja näyttelystä:

Pia Numminen

0440 162 227 tai pia.numminen@taitoitasuomi.fi