Pässinpökkimät -kesänäyttely

Näyttely suomlaisen lampaanvillan monista mahdollisuuksista Kenkäveron aitoissa

Tekemistä

Pässinpökkimät- suomalaisen lampaan villan monet mahdollisuudet -
Kesänäyttely aitan vintillä 7.6.- 31.10.2021

Kenkäveron tämän kesän kesänäyttely Pässinpökkimät tutustuttaa kävijänsä suomalaisiin lammasrotuihin sekä kertoo villan matkasta raakavillasta huippuluokan tuotteiksi. Näyttelystä saat tietoa suomalaisen lampaan villan hyvistä ominaisuuksista sekä löydät inspiraatioita ja ideoita omiin käsityöharrastuksiisi, olipa sydäntäsi lähellä sitten neulonta, tuftaus, kudonta tai huovutus. Aitan yläkerran näyttelytilassa tutustut monipuolisiin suomalaisesta villasta valmistettuihin tuotteisiin sekä tutustut Taito Itä-Suomi ry:n ja Kenkäveron ikioman Saimaa-neulemalliston malleihin ja pääset valitsemaan omat suosikkisi. Esillä on myös erilaisia kudottuja ja huovutettuja sisustustuotteita monen valmistajan valikoimista. Myytävät suomalaisen lampaan villalangat, tarvikepaketit ja valmiit tuotteet löydät myymälästä. Tervetuloa tutustumaan ja ihastumaan suomalaiseen villaan!

Näyttelyyn on vapaa pääsy!

Villaa monessa muodossa Kenkäveron kesässä

Kotimainen lampaanvilla ja suomalaiset lampaat näkyvät tänä kesänä Kenkäverossa monin tavoin. Pihamaalle saapuvat taas alkukesästä odotetut kesävieraat Villa Laurilasta, kun lampaat palaavat laidunten vihertyessä maisemanhoitotöihin. Tämän kesän aittojen kesänäyttely Pässinpökkimät kertoo kotimaisista lammasroduista sekä villan matkasta raakavillasta huippulaatuisiksi langoiksi ja muiksi tuotteiksi. Näyttelyssä on esillä myös Kenkäveron oma Saimaa-neulemallisto, ihanista neulemalleista omaksi iloksi tai läheisten lämmöksi muodostuva kokonaisuus. Kenkäveron myymälästä taas löydät laajan valikoiman erilaisia lankoja, tarvikepaketteja ja villatuotteita, myös monelta pienemmältä tuottajalta. Ihana villakesä siis tiedossa!

Suomalainen villa käy moneen

Tällä hetkellä neulotaan enemmän kuin aikoihin. Neulontabuumissa yhä useammille puikoille on päätynyt myös kotimainen villa, ja sinne kerran päädyttyään ei enää kenties muuhun vaihdu.

Suomalaisesta villasta valmistettu lanka onkin ihanan pehmoista ja lämmintä sekä moneen käsityöhön sopivaa. Olipa suunnitelmissasi pusero, tumput, ryijy seinälle tai huovutetut tossut, on kotimainen villa oiva vaihtoehto ja monien mahdollisuuksien materiaali.

Kolme suomalaista alkuperäisrotua

Lammasroduissa on kolme suomalaista alkuperäisrotua; suomenlammas, kainuunharmas ja ahvenanmaanlammas. Ystävälliseksi ja eloisaksi luonnehdittu suomenlammas on näistä roduista yleisin. Suomenlampaan esivanhempien arvellaan saapuneen Suomeen jo 4 000 vuotta sitten, joten se on sopeutunut hyvin pohjoisiin oloihimme, tuuliin, sateisiin ja talvipakkasiin. Saaristolaisolosuhteisiin kehittynyt ahvenanmaanlammas ja harmaanvärinen kainuunharmas ovat huomattavasti suomenlammasta harvinaisempia ja vähälukuisempia.

Maisemanhoitotöihin Kenkäveroon saadaan tänä kesänä kaikkien kolmen alkuperäisrodun edustajat, joten rotujen eroja ja erityistuntomerkkejä pääset tarkkailemaan myös paikan päällä. Ihan rapsutusetäisyydellä ja voikukanlehtituliaisia vailla.

Kilokaupalla villaa ihaniin käsitöihin

Lampaan villa kasvaa huimaa vauhtia, mikä myös Kenkäveron kesässä on helppo todeta. Keväällä juuri kerittyinä saapuvat lampaat muuttuvat kesän kuluessa varsinaisiksi villapalloiksi. Suomen oloissa lampaat keritään useimmiten 2 kertaa vuodessa; ensimmäisen kerran keväällä ennen laidunkautta ja toiseen kertaan syksyllä. Lampaan keskimääräinen villantuotos yhdellä kerintäkerralla on noin kolme kiloa.

Lampaan villa ei ole aina samanlaista, vaan poikkeaa ominaisuuksiltaan suuresti rodusta toiseen. Suomenlampaan villa on pehmeää, kiiltävää ja joustavaa, ja sopii siksi moniin käsitöihin erinomaisesti. Suomenlampaan villa huopuu erinomaisesti, joten sitä kannattaa kokeilla myös erilaisissa huovutustöissä!  Monen värisistä suomenlampaista saadaan jo luonnostaan hyvin toisiinsa sointuvia lankoja; valmis valkoisesta, harmaista, mustasta ja ruskean sävyistä koostuva väripaletti vaikkapa sukkiin tai lämmittävään villapaitaan. Värjättyjäkin lankoja on toki tarjolla, myymälässämme tänä kesänä poikkeuksellisen laaja valikoima useilta eri tiloilta.