Kenkävero on hurmannut kävijänsä 30 vuotta

Vetovoimainen käyntikohde vuodesta toiseen ympäri vuoden, jota et voi ohittaa.
 

Kokouspalvelu Ryhmäpalvelut Kenkävero Kesäaika Tekemistä

Perjantaina 29.6.1990 saneerattu Kenkäveron pappilan päärakennus avasi ovensa mikkeliläisille. Kaupunkilaiset pääsivät muuttokahveille ja opastetuille esittelykierroksille. Monet vierailijoista olivat käyneet pappilassa aikanaan hakemassa kuulutuksia tai osallistuneet suuressa salissa pidettyihin tilaisuuksiin.

Heinäkuun 3.päivänä pappilan päärakennus avattiin virallisesti suurelle yleisölle, ja ensimmäisen kahden viikon aikana kävi pari tuhatta vierailijaa. Ensimmäisen toimintavuoden aikana Kenkäverossa vieraili 16 000 kotimaisia ja ulkomaisiakin vieraita. Näin käynnistyi pappilan uusi aika, joka kukoistaa edelleen.

Pappilamiljöön saneeraus jatkui ja uudet myymälätilat ja piharakennukset valmistuivat juhlallisiin virallisiin avajaisiin 14.6.1991. Uudet tilat vihki juhlallisesti käyttöön silloinen mikkeliläinen asuntoministeri Pirjo Rusanen poistamalla hupun salin kattokruunusta. Kristallikruunu komeilee ja hurmaa kävijänsä edelleen Kenkäveron salissa.

Yhdeksi Kenkäveron vetovoimaisuutta lisääväksi tekijäksi ja valttikortiksi tuli ekologisuus. Avajaispuheessaan Pirjo Rusanen korosti kierrätyksen merkitystä ja kotimaisista raaka-aineista tehtyjen käsi- ja taideteollisuustuotteiden ympäristöystävällisyyttä. Aihe ei sinällään ollut aivan uusi, sillä maaherra Uki Voutilaisen johdolla Mikkelin läänissä oli viritelty ekoläänihanketta 1980 – luvulla. Näin ajateltiin jo alkumetreillä! Vastuullinen toiminta on siis alusta lähtien ollut Kenkäveron matkailutoiminnan kantava voima. Niin itsestään selvyys, että se jää usein mainitsematta. Ja luvalla sanoen, kyllä Mikkelissä on osattu ennakoida tulevaisuuden trendejä ja tarttua niihin.

Kenkävero lunasti nopeasti paikkansa merkittävänä matkailukohteena. Kesäkuussa 1992 Käsi- ja taideteollisuusliitto (nyk. Taitoliitto) osoitti Vuoden teko-tunnustuksen yhdistyksen silloiselle toiminnanjohtaja Laina Kujanpäälle.  Heti perään Matkailutoimittajien Kilta ry valitsi Kenkäveron parhaaksi kotimaiseksi matkailukohteeksi.

Tänä päivänä Kenkävero on edelleen yksi Etelä-Savon vetovoisimpia matkailukohteita. Vierailijoita käy vuosittain noin 160 000 niin kotimaisia kuin ulkomaisia matkailijoita sekä oman talousalueen väkeä. Kenkäverosta on kehittynyt monen verkoston veturi, joista mainittakoon esimerkiksi käsityöläiset ja Taito Shop-ketju.  Parhaillaan Mikkelissä käynnistetään Central Park ajatusta Kenkäveronniemeen, jossa Kenkäverolla on merkittävä rooli. Kenkävero on partrerina Saimaa Geoparkissa sekä mukana Saimaa ilmiössä, Savonlista vuoden 2026 kulttuuripääkaupunki -hankkeessa.