Ebba Masalinin maalamia tauluja Kenkäverossa

Kenkäveron päärakennuksessa voit tutustua Ebba Masalinin maalauksiin ja vanhoihin opetustauluihiun 26.6.-30.9.2021.

Myymälät Kenkävero Tekemistä
Kenkäverossa on kesällä 2021 esillä maalaukset, jotka on koottu Masalinin ja Lindénin perillisten kodeista. Voit siis tutustua ainutlaatuisen suvun omistamaan yksityiskokoelmaan kesällä 2021 Mikkelissä.

Ainutlaatuinen kokoelma yksityiskodeista
Ebba Masalinin maalamia tauluja Kenkäverossa

Ebba Masalin (1873 – 1942) oli taidemaalari, piirtäjä ja kuvittaja. Hänen kuuluisin ja tunnetuin kokoelma on vuonna 1903 ilmestynyt yhteistyössä John Linden kanssa toteutettu opetustaulusarja ”Otavan kasvitieteelliset seinätaulut”. Kun John Lindén alkoi suunnitella vuonna 1900 oppikirjojensa tueksi opetusvälineitä kansakoulujen käyttöön, hän pyysi Ebba Masalinia avukseen. Näin syntyivät muun muassa monet maatalousympäristöön sijoittuvat kotieläinaiheiset kuvataulut sekä kasviaiheiset taulut

Ebba Masalin oli John Lindénin vaimon (Lydia Masalin) serkku ja vieraili usein perheen luona Heinolassa ja Heinolan maalaiskunnassa sijaitsevalla kesäasunnolla. Ollessaan sukulaisvierailulla perheissä, hän piirsi tai maalasi muotokuvia perheiden lapsista tai muista perheen jäsenistä. Myös maisemamaalauksia syntyi. Erityisen tärkeitä kohteita olivat kesäpaikan Sulkavankoski myllyrakenteineen sekä Jyrängön virran maisemat Heinolassa. 

Ebba Masalinin töitä on ollut esillä Suomen Taiteilijain näyttelyissä useana vuonna vuosisadan vaihteen molemmin puolin. Töiden kokonaismäärästä ei ole tarkkaa tietoa, suurin osa niistä on hajallaan yksityiskodeissa. Sen ajan tavan mukaisesti julkisiin tiloihin tilattiin enimmäkseen miestaiteilijoiden töitä. Kenkäverossa onkin nyt esillä maalaukset, jotka on koottu Masalinin ja Lindénin perillisten kodeista. Voit siis tutustua ainutlaatuisen suvun omistamaan yksityiskokoelmaan!

”Olemme todella iloisia, että Ebba Masalinin sukulaiset ottivat meihin yhteyttä ja tarjosivat tätä ainutlaatuista mahdollisuutta meille. Olemme jo vuosia myyneet opetustauluista painettuja tuotteita. Ebba Masalin on ollut vaatimaton 1800-luvun naistaitelija ja hänestä on hyvin vähän tietoa saatavissa” kommentoi Anne Ossi.

Tauluihin voi tutustua Kenkäveron päärakennuksessa juhannuksesta syyskuun loppuun saakka.
Näyttelyaineiston ovat koonnet Elina Puhakka, Hannu Aarnio ja Juha Aarnio,