Tuoksuruuta (Ruta graveolens)

"Voi teitä, fariseukset! Te maksatte kymmenykset jopa mintusta ja ruudanlehdistä ja kaikista vihanneksista, mutta vähät välitätte oikeudenmukaisuudesta ja rakkaudesta Jumalaan.” Luuk. 11:42

Tuoksuruuta on voimakkaasti aromaattinen, tuoksuva puolipensas, jonka levinnäisyysalue ulottuu aina Kanarian saarilta Välimeren kautta Lounais-Aasiaan. Muinaisina aikoina ruutaa pidettiin yleislääkkeenä kaikkia sairauksia vastaan, ja sekä roomalaiset että juutalaiset viljelivät sitä laajalti. Ruudan merkitys mauste- ja lääkekasvina oli niin suuri, että se kelpasi veronakin. Vielä nykyäänkin ruutaa useimmissa Välimeren alueen puutarhoissa kasvaa, vaikka sen kaupallinen merkitys tai käyttö lääkeaineena niin vatsakipuihin, reumatismiin, epilepsiaan, myrkytyksiin, hysteriaan kuin kramppeihin onkin vähäistä. Onpa voimakastuoksuista ruutaa käytetty keskiajalla noitien torjunnassakin. Suomessa ruuta on jäänyt varsin harvinaiseksi ja vähällä käytöllä olleeksi kasviksi.

Tuoksuruutaa käsiteltäessä on hyvä pitää visusti hanskat kädessä ja muutoinkin toimia huolellisesti; kasvi sisältää nimittäin samoja valon kanssa reagoivia furanokumariineja, kuin vaikkapa jättiputki. Iholle joutuessaan ja valon kanssa reagoidessaan nämä ainesosat saattavat aiheuttaa varomattomalle käsittelijälle palovammojen kaltaisia iho-oireita.

< Tilli                  Vehnä >