Tilli (Anethum graveolens)

”Te maksatte kymmenykset jopa mintusta, tillistä ja kuminasta, mutta laiminlyötte sen mikä laissa on tärkeintä: oikeudenmukaisuuden, laupeuden ja uskollisuuden.” Matt. 23:23

Aasiasta lähtöisin olevaa yksivuotista tilliä viljellään laajasti mausteena aromikkaiden lehtiensä ja siementensä takia, ja viljely oli yleistä jo Raamatun aikoina. Maustekäytön lisäksi tilliä on hyödynnetty myös mm. ruuansulatusta parantavana lääkkeenä, maidoneritystä lisäävänä rohtona, levottomia lapsia rauhoittavana juomana sekä viehkona hajusteena.

Suomeen tilli on saapunut 1600-luvulla, ja itse asiassa tillin lehdet ovat meillä jopa aromaattisempi kuin luonnollisilla kasvupaikoillaan etelämmässä. Tillillä on jo pitkään ollut paikkansa vaikkapa uusien perunoiden mausteena, rapujen keitinliemessä tai kurkkujen säilömisessä.

Kenkäveron pöydässä pääset herkuttelemaan esimerkiksi tillillä maustetuilla perinteisillä hölskykurkuilla, joita pappilassa on taatusti ollut tarjolla jo monien ruustinnojen aikaan. Mikäli et juuri nyt pääse Kenkäveron pitopöytään herkuttelemaan, onnistuu tämän herkun valmistus helposti kotonakin:

Hölskykurkut

1 kurkku tai 3–4 avomaankurkkua
2-3 rkl etikkaa
n. 2 rkl sokeria
n. ¼ tl suolaa
reilu nippu tilliä

Kuori avomaankurkut (kasvihuonekurkkua ei tarvitse kuoria) ja viipaloi kurkut. Laita ne kannelliseen astiaan ja lisää päälle etikkaa ja sokeria, suolaa ja silputtua tilliä. Hölskytä kannellisessa astiassa voimakkaasti. Nauti heti, tai anna maustua jääkaapissa pari tuntia tai seuraavaan päivään.

< Sipulit          Tuoksuruuta >