Sipulit (Allium spp.)

”Muistattehan, miten Egyptissä saimme ilmaiseksi kalaa, ja miten meillä oli kurkkua, vesimelonia, purjoa, sipulia ja valkosipulia.” 4. Moos. 11:5

Laukat (Allium) ovat sipulikasvisuku, johon kuuluu yli tuhat lajia. Monia suvun kasveista on käytetty ravinnoksi ja mausteena jo vuosituhansia. Monia laukkoja kasvaa Raamatun maisemissa myös luonnonvaraisena. Esimerkiksi meidänkin yleisimmin käyttämä keltasipuli eli kepasipuli (Allium cepa), purjo (Allium porrum) ja valkosipuli (Allium sativum) ovat peräisin Välimeren alueelta ja Lähi-idästä. Raamatussa purjo, sipuli ja valkosipuli mainitaan herkkuina, joita israelilaiset kaiholla muistelivat pitkän erämaavaelluksensa aikana. Sipulia syötiin joko keitettynä tai raakana, usein leivän kanssa.

Myös Suomessa sipulin viljelyllä on pitkät perinteet, ja Kenkäveron puutarhassa onkin varmasti kasvanut vuosisatojen saatossa aikamoinen määrä sipuleita tuoreeltaan käytettäväksi ja talven varalle varastoitavaksi. Suomessa laukoista luonnonvaraisenakin kasvavaa monivuotista ruohosipulia eli ruoholaukkaa (Allium schoenoprasum) on käytetty pitkään mausteena. Kansanlääkinnässä ruoholaukkaa on käytetty rohtona mm. yskään, mahavaivoihin ja keripukkiin. Nykyajan ravitsemusopit ovat todenneet sipuleilla runsaastikin erilaisia hyödyllisiä terveysvaikutuksia.

< Sinapit                 Tilli >