Sinapit (Brassica spp. & Sinapis spp.)

"Jeesus esitti heille myös tällaisen vertauksen: ”Taivasten valtakunta on kuin sinapinsiemen, jonka mies kylvi maahansa. Se on pienin kaikista siemenistä, mutta kun sen taimi kasvaa täyteen mittaansa, se on puutarhan kasveista suurin. Lopulta se on kuin puu, niin että taivaan linnut tulevat ja pesivät sen oksille.” Matt. 13:31-32

Välimeren alueilta peräisin ovat sekä keltasinappi (Sinapis alba) että mustasinappi (Brassica nigra), joista arvioiden mukaan kumpi tahansa voisi olla sinappi, josta Raamatussa puhutaan. Kumpainenkin näistä lajeista on ollut viljelyssä vihanneskasvina, mausteena ja lääkkeenä jo pitkään, tuhansien vuosien ajan. Pieniä sinapinsiemeniä käytetään Raamatussa kuvaamaan uskoa sekä taivasten valtakuntaa.

Sinappi kuuluu suomalaisessakin ruokapöydässä monen ruuan mausteeksi. Jokaisella Kenkäveron ruustinnalla ja talousmamsellilla on varmasti ollut oma reseptinsä sinapin valmistukseen, joko itse kasvatetuista sinapeista tai kauppatavarana hankitusta sinapinsiemenjauheesta.

< Ryytineito                Sipulit >