Roomankumina

Roomankumina (Cuminum cyminum)

”Te maksatte kymmenykset jopa mintusta, tillistä ja kuminasta, mutta laiminlyötte sen, mikä laissa on tärkeintä: oikeudenmukaisuuden, laupeuden ja uskollisuuden.” Matt. 23:23

”Ei, ensin hän tasoittaa maan pinnan ja sitten ripottelee mustakuminaa, sirottelee maustekuminaa, kylvää vehnää, hirssiä, ohraa ja pellon reunaan vaivaisvehnää.” Jes. 28:25

Raamatussa mainittu kumina tai maustekumina, vanhoissa käännöksissä myös höystekumina, viittaa roomankuminaan eli juustokuminaan (Cuminum cyminum), joka on eri kasvi kuin meidän täällä pohjolassa tuntemamme kaksivuotisena kasvava kumina (Carum Carvi). Yksivuotinen ja kuumuudessa ja kuivuudessa selviytyvä roomankumina lienee lähtöisin Lounais-Aasiasta tai Pohjois-Afrikasta, ja esimerkiksi Syyriassa tätä kasvia tavataan myös villinä. Välimeren alueella roomankuminaa viljellään edelleen runsaasti, ja kasvin voimakkaasti tuoksuvia ja kitkerän makuisia siemeniä on käytetty esimerkiksi leivän, juustojen ja liharuokien mausteena jo Raamatun aikaan. Roomankuminaa käytetään yleisesti myös erilaisissa curry- ja chilimausteseoksissa. Suomessa roomankuminaa ei juurikaan ole käytetty, ilmastossamme paremmin menestyvää kuminaa pikemminkin.

< Puksipuu            Ryytineito >