Pellava (Linum usitatissimum)

”Ompele kirjottu paita hienosta pellavasta, tee turbaani hienosta pellavasta ja kudo koristeellinen kangasvyö.” 2. Moos. 28:39

”Pellava ja ohra olivat tuhoutuneet, sillä ohra oli jo tähkällä ja pellava nupulla, mutta vehnä ja vaivaisvehnä eivät tuhoutuneet, koska ne valmistuvat vasta myöhemmin.” 2. Moos. 9:31-32

Pellava on ikivanha yksivuotinen viljelykasvi, todennäköisesti yksi vanhimmista ihmisen viljelyyn ottamista kasveista. Pellavaa on pidetty korkeassa arvossa, ja jo vuosina 4000-3000 eaa. oli muinais-Egyptissä tapana, että muumiot kiedottiin puhtaasta pellavasta tehtyihin käärinliinoihin. Vuoden 2000 eaa. paikkeilla opittiin uusin työtavoin valmistamaan pellavakangasta varren kuoren ja puuosan välistä saatavasta kuidusta.

Raamatun maailmassa pellava oli harvinainen ja kallisarvoinen materiaali, joka oli vain parempiosasisten käytössä. Monissa teksteissä pellavavaatteet kuvaavat henkilön arvoa, asemaa tai vaikkapa Ilmestyskirjan tapauksessa taivaallista puhtautta.

Myös Suomessa pellavaa on viljelty pitkään, ja ensimmäiset merkit pellavan viljelystä juontavat vuosille 1500-500 eaa. Pellavaa lienee kasvanut aikanaan myös Kenkäveron pappilan pelloilla. Pellavaiset liinavaatteet suomalaisissa kartanoissa yleistyivät 1700-luvulla, kun nahkaisista ja turkiksisista vuodevällyistä siirryttiin pellavaisiin. Pellavaiset liinat, lakanat ja muut tekstiilit olivat papinemännän aarre ja ylpeys, eikä liinavaatevaraston avainta vahingossakaan ulkopuolisille luovutettu.

< Omenapuu           Puksipuu >