Juhlavalaistus 3.2.2020 saakka

Kenkäveron päärakennus, 150-vuotias pitsirouva sai uuden juhlavalaistuksen


Tapahtumapäivät: 20.10.2019 - 04.02.2020

Kenkäveron päärakennus, 150-vuotias pitsirouva sai uuden juhlavalaistuksen

Juhlavuottaan viettävä Kenkäveron päärakennus on saanut uuden juhlavalaistuksen, jonka on suunnitellut Elisa Hillgren Mikkelistä. Juhlavalaistus julkistettiin osana Illumio-valotapahtumaa lokakuussa 2019. Juhlavalaistus jää pysyväksi ja valaistus on päällä ainakin 3.2.2020 saakka.

Tämä ei ole ainoastaan Suomen suurin puupappila, vaan koko kristikunnan kaunein pappila”, totesi marsalkka Mannerheim vieraillessaan ruustinna Tilda Lauhan vieraana 1942.

Päärakennuksen historiaa;
Ensimmäinen papin asumus rakennettiin Kenkäveronniemeen 1400 -luvun puolivälissä.
Päätös nykyisen, Suomen suurimman puupappilan päärakennuksen rakentamisesta tehtiin vuonna 1867 pitäjänkokouksessa. Uuden pappilan rakentaminen langennee silloisen kirkkoherra A.J.Hornborgin ansioksi. Maisemaa hallitsevan komean rakennuksen piirustukset laati silloisen lääninarkkitehdin sijaisena toiminut Alfred Caven. Rakennustyöt sai tehtäväkseen kaupungin raatimies Johan Fredrik Ahlberg.
Kenkäveronniemen pappila oli valmistuessaan vuonna 1869 uuden, rikasmuotoisen puuarkkitehtuurin edelläkävijä. Se edusti rakennustyyliltään lähinnä kertaustyylejä. Siinä oli myös vaikutteita kansainvälisestä rakentamisesta. Uutta aikaa edustivat ristikkoikkunat ja yläkerran keskeltä korkeampi päätyikkuna samoin kuin pitkät, konsolein tuetut räystäät ja rakennuksen lankuista ladottu runko. Kenkäveronniemen pappila sai sveitsiläistyylisen, lehtisahakoristeisen avokuistin. Pitsimäisillä koristeilla oli ulkonäön lisäksi merkitystä myös tunnelmallisten varjojen luojina.

 

Lisää historiasta: /historia
Alfred Caven: https://fi.wikipedia.org/wiki/Alfred_Cav%C3%A9n

Tapahtumapäivät: 20.10.2019 - 04.02.2020

Tutustu myös näihin: