Lilja (Lilium spp, ym)

”Aavikko iloitsee, autiomaa iloitsee, aro riemuitsee, se puhkeaa kukkaan! Kuin lilja kukkikoon maa.” Jes. 35:1

”Minä virvoitan Israelin kuin aamukaste, ja niin se kukoistaa kuin lilja, ja tunkee juurensa maahan kuin Libanonin setri.” Hoos. 14:6

”Kuin lilja ohdakkeiden keskellä on minun armaani neitojen keskellä.” Laul. l. 2:2

Lilja kuvaa Raamatussa useissa teksteissä kauneutta. Yksittäisen kasvilajin tai edes kasvisuvun sijaan on arveltu, että liljalla tarkoitetaan yleisesti keväistä kukkaloistoa, joka Palestiinassa koostuu mm. tulppaanien, iiristen, vuokkojen, narsissien, unikoiden ja pikarililjojen värikylläisyydestä. 

Liljalajeista ”Luvatussa maassa” harvinaisena kasvaa madonnanlilja (Lilium candidum), kaunis vienosti tuoksuva valkokukkainen lilja, jota on viljelty tuhansia vuosia. Myös Suomessa tätä loppukesällä kukkivaa ihanuutta toisinaan tapaa. Ehkäpä Kenkäveron puutarhassakin jossakin vaiheessa on ihailtu puhtautta symboloivan madonnanliljan herkkää kauneutta. Madonnanliljaa ei tällä hetkellä puutarhassa kasva, mutta syksyn istutusaikaan sipuleita olisi maahan tarkoitus laittaa kasvamaan. Tällä hetkellä puutarhassa kasvaa mm. puuliljaa, sekä erilaisia päivänliljoja, muusta yleisestä kukkaloistosta puhumattakaan. 

​​