Koiruoho/Maruna (Artemisia spp.)

”Sen tähden Herra Sebaot, Israelin Jumala, sanoo näin: ”Minä syötän heille karvasta koiruohoa ja juotan heille myrkyllistä vettä.” Jer. 9:14

”Kurjuuteni ja kodittomuuteni täyttää mieleni, kaikki maistuu myrkyltä ja koiruoholta.” Valit. 3:19

Vanhan testamentin teksteissä koiruoho mainitaan kymmeneen kertaan tuskan ja katkeruuden tai onnettomuuden ja vääryyden vertauskuvana. Kaikki maistuu myrkyltä ja koiruoholta, ei siis kovin positiivinen lausunto kasvin mausta. Kaikkiaan Palestiinassa kasvaa 5 marunalajia, jotka ovat perinteisesti kelvanneet ravinnoksi vain kameleille, ja niillekin ainoastaan paremman puutteessa.

Kenkäveron puutarhassa marunoista kasvaa koiruohoa eli malia (Artemisia absinthium), aaprottimarunaa (Artemisia abrotanum), hopeamarunaa (Artemisia ludoviciana) ja rakuunaa (Artemisia dracunculus), toisinaan vahingossa ja tarkoituksetta myös pujoa (Artemisia vulgaris). Raamatun tekstien arvellaan viittaavan Välimeren seudun kuivilla alueilla yleiseen harmahtavalehtiseen marunalajiin, jonka tieteellinen nimi on Artemisia herba-alba. Tämä marunalaji on monien sukulaistensa tavoin aromaattinen, ja sitä on käytetty niin rohdoksena ja lääkkeenä kuin vaikkapa liköörien mausteena. Onpa koiruohon voimakastuoksuisia lehtiä käytetty myös varastossa vaatteiden ja muiden tekstiilien joukossa koita ja luteita torjumaan, aivan kuten nimi viittaa.

< Kurkku            Korianteri >